Bendir kursu fiyatları nedir?
Bendir kursu fiyatları ortalama 160 TL'dir. Ancak bu fiyat; toplam ders süresine, ödeme şekline, kursun bulunduğu il ve ilçeye, kurs günlerine, kursiyer sayısına göre 110 ile 260 TL arasında değişmektedir.
Bendir kursu kaç saat sürer?
Ortalama ders süresi haftada 2 saattir. Bu süre kurs yerinin hazırladığı eğitim programına ve kurs günlerine (hafta içi / hafta sonu) bağlı olarak değişiklik gösterir.
Bendir çalmanın iki tane temel şekli vardır. İlk olarak sol bacağın üstüne bendir konulur ve dik bir formda sol el ile tutulur. Sol el bendiri desteklemektedir. Bendir sol elin birkaç parmağı ve sağ elin de tamamı kullanarak çalınmaktadır.
İkinci bir çalma şekli olarak da bendir iki bacak arasına yerleştirilir. Yine sol elin başparmağı bendiri desteklemektedir. Sağ el ve sol elin diğer parmakları bendir çalımında kullanılır.
Bendir nasıl bir müzik aletidir?
Bendirler genellikle 40 veya 55 santimetre çapındaki daire şeklindeki bir kasnağa deri geçirilmesiyle imal edilmektedir. Fakat günümüzde kasnağa plastik geçirilerek de bendir üretilmektedir. Bendirin en önemli özelliği, iç tarafında bulunan gerilerek geçirilmiş iplerdir. Bu sayede rezonans sağlanmaktadır.
Bendirler ne tür müziklerde kullanılır?
Genellikle ilahi müzikle beraber halk müziğinde de bendir kullanılmaktadır. Bendirin ses kalitesi kullanılan kasnak malzemesinin kalitesine göre değişmektedir. Kasnağa geçirilen deri veya plastik bendir çalınmadan önce 2-3 dakika ısıtıldığında daha iyi ses vermektedir. Deriden yapılan bendirlerde kasnakta bulunan vidalar sıkıştırıldıkça ses tonu değişiklileri olmaktadır.
Bendir, Klasik Türk Müziğinde kullanılan başlıca vurmalı ritim çalgılarından biridir.
Zilsiz büyük def, nakkare ve kudümle birlikte kullanılır. Derisinin iç yüzüne boydan boya gerilen kiriş sayesinde aynı anda iki değişik tını çıkarabilir. Bendir, Klasik Türk müziğinde ve özellikle Mevlevi Türk Tasavvuf Musikisinde daire veya def adıyla bilinen vurmalı çalgının Mağrip ülkelerine (özellikle Fas ve Cezayir'e) özgü biçimidir. Mağrip Arapçasından alınan bendir adı Türkiye'de 1980'lerden sonra yaygın kullanıma kavuşmuştur. Türkiye’de son dönemlerde kullanım alanı yaygınlaşmaya başlamış olup, Türk Tasavvuf Müziğinin yanında Türk Halk Müziği'nde en çok kullanılan ritim aleti olmuştur.