Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS), Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında okumak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin girecekleri ve sonuçlarını bu kurumlara kabul için başvururken kullanabilecekleri bir sınavdır. Bu sınav 2010 yılına kadar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) yapılmaktaydı, aynı yıl içerisinde ve 2011 yılında alınan kararlarla Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavlarını T.C. üniversiteleri kendi bünyelerinde düzenlemektedirler.
YÖS’ün uygulanmasından, başvuruların gerçekleşmesinden ve sonuçların açıklanmasından hangi kurum sorumludur?
YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı) ile ilgili her konudan sorumlu tek kurum ÖSYM’dir.
(ÖSYM: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi).
YÖS hangi tarihten itibaren yapılmaktadır?
YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı) 1981 yılından bugüne yapılmaktadır.
YÖS ne zaman ve nerede yapılır?
YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı) 2004 yılından bugüne her yıl Nisan ayının 2. pazarı yapılmaktadır. Adaylar sınava girilecek olan ülkenin yerel saatiyle saat 09.00’da sınav salonlarına alınırlar. Sınav saat 09.30’da başlar, saat 12.00’de biter.
Sınav Türkiye’de Ankara’da ayrıca Türkiye dışında ilgili yılın YÖS kılavuzunda belirlenmiş olan merkezlerde yapılmaktadır.
YÖS e girmek için herhangi bir yaş sınırı var mıdır?
YÖS’e başvurmak, sınava girmek veya üniversitelere kabul için herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır.
YÖS’e kaç kez girilebilir, herhangi bir sınırlama var mıdır?
YÖS’e birden fazla kez başvuruda bulunmak ya da sınava girebilmek için herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Ayrıca YÖS’e birden fazla girmiş olmak adayın puanında da herhangi bir değişikliğe neden olmaz.
YÖS’e ile Türkiye’deki üniversitelerde lisans eğitimi dışında bir eğitim alınabilir mi?
YÖS sadece lisans eğitimi için yapılan bir sınavdır. Türkiye’de yüksek lisans (mastır) ya da doktora eğitimi almak isteyen yabancı uyrukluların YÖS ile herhangi bir ilgileri yoktur.
YÖS ile Türkiye’de uygulanan diğer üniversiteye giriş sınavları YGS & LYS (ÖSS) arasında bir benzerlik var mıdır?
YGS & LYS (ÖSS) ve YÖS’ün Türkiye’deki yapılan üniversiteye giriş sınavları olmaları dışında ortak noktaları oldukça sınırlıdır. Ana hatlarıyla değerlendirildiğinde, ders dağılımları, soru adetleri, soru tipleri, puan hesaplama yöntemleri, üniversiteye yerleştirilme işlemleri birbirinden oldukça farklıdır.
Bu sınavlarda geçerli olan alan ayrımının (SAY-EA-SÖZ) üniversiteye yerleştirmelerdeki belirleyiciliği YÖS’de söz konusu değildir. YÖS’e katılan herhangi bir adayın, lisede okuduğu ağırlıklı alanın, not ortalamasının veya bitirdiği lisenin türünün YÖS puanlamasında herhangi bir etkisi yoktur. Fakat, özellikle son yıllarda üniversitelere başvuru ve yerleştirme işlemlerinde bazı belli başlı üniversitelerin kimi ek kriterler uygulayarak, öğrenci kabulu sırasında ilgili üniversiteye başvuran adayın okuduğu ağırlıklı alanı, not ortalamasını veya bitirdiği lisenin türünü dikkate aldıkları bilinmektedir.