Ud kursu fiyatları ne kadar?
Ud kursu fiyatları ortalama 260 TL'dir. Ancak bu fiyat; toplam ders süresine, ödeme şekline, kursun bulunduğu il ve ilçeye, kurs günlerine, kursiyer sayısına göre 210 ile 460 TL arasında değişmektedir.
Ortalama ders süresi haftada 1,5 saattir. Bu süre kurs yerinin hazırladığı eğitim programına ve kurs günlerine (hafta içi / hafta sonu) bağlı olarak da değişebilir.
Perdesiz bir çalgı olan ut, telli ve mızraplı çalgılar kategorisinde yer almaktadır. 3 oktavlık bir ses aralığına sahip olan ut, 11 ya da 12 telli olarak kullanılır. Tel gruplamalarında 6 grup tel bulunmaktadır ve en üstte bulunan bam teli tekli olarak kullanıldığı durumlarda 11, çiftli kullanıldığında ise 12 tellidir. En üstte bulunan bam teli Türk Müziğinde kaba dügâh olarak adlandırılan kalın la sesine akort edilir ve genelde dem maksatlı olarak kullanılır.
Ud kursuna kimler katılabilir?
Ud öğrenmek için belirlenen herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Bu enstrümanı çalmaya hevesli olan herkes ud sahibi olma sürecinin ardından kendilerine en uygun kurs fırsatlarını değerlendirebilmektedir.
Enstrüman seçiminde bu alanda kendini geliştirmiş, profesyonel müzisyenlerle iletişime geçmeniz gerekebilmektedir. Böylelikle udunuzu uzun süre kullanabilir, bakım ve onarımını öğreneceğiniz kurslarla enstrüman tutkunuza profesyonel bir nitelik kazandırabilirsiniz.
Ud çalmak için uzun süreli azim ve kararlılık göstermeniz gerekmektedir. Enstrümanı öğrenmek için kurs süreçlerine erken yaşlarda dâhil olmanız halinde müzik kariyerinize hızlı bir başlangıç yapabileceğiniz gibi eğitiminizde de kısa sürede ilerleme kaydedebilirsiniz.
Makam çalışmaları ile bu süreçte kendinizi geliştirme elde edebilirsiniz. Eğitmenlerinizin sizler için hazırladığı ev içi çalışma programlarına öncelik tanıyarak orkestralarla sahne alma fırsatı da yakalayabilirsiniz. Her enstrümanda olduğu gibi ud öğrenme sürecinde de kişisel gelişiminizi ilerletecek eğitim metotlarını tercih etmeniz gerekmektedir.
Ud kursunda neler öğreneceğim?
Ud kursunda öğreneceğiniz başlangıç aşamasında enstrümanın tanıtılması ve doğru tekniklerle kullanımına yönelik olarak gerçekleştirilecektir.
İlerleyen süreçlerde makam bilgisi, nota, solfej, armoni gibi eğitimler alarak Türk müziğinin en seçkin parçalarını icra edecek düzeye ulaşacaksınız. Bu seviyenin ardından tamamlanan kurs, ritim yapılarına yönelik eğitimleri de kapsamaktadır.
Ud çalmaya önce diğer müzik aletlerinde de olduğu gibi akort işlemi ile başlanır. Udun alt tel çifti SOL olacak şekilde yukarıya doğru sırası ile RE, LA, Mİ , Sİ, LA olarak akort edilir. Akort için akort cihazı ve ud üzerindeki burgular kullanılır. Üst teller sağ burgular, alt teller ise soldaki burgular ile akort edilir. Burguyu sola çevirirsek tel gerilir, sağa çevirdiğimizde tel gevşer ve ses pesleşir. Udu sabit tutabilmemiz için, ud bir sandalye üzerinde öne doğru oturularak çalınır. Udun gövdesi sağ diz üzerine sabitlenir ve sağ kol ile ud gövdesi sarılır. Udun sap kısmı ise göğsümüze paralel olacak şekilde, vücuttan biraz uzak bir şekilde sol el ile tutulur. Ud tellerine parmaklarımız ile basarken eşit baskı uygulamamız gerekir ve hangi tele basıyorsak, sağ elimizdeki mızrap ile o tele vurulmamız gerekir. Mızrap tellere paralel olacak şekilde yukarıdan aşağıya doğru bilek hareketleri ile çalınır. Ud seslerimizi duymak ve çalışmaya başlamak için, sol el başparmağımız ud sapındaki burguların hemen altına gelecek şekilde tutup, işaret parmağımızı alt tele basıp mızrap ile basılı tuttuğumuz tellere vurduğumuzda sol sesini duyarız. Bu şekilde ud çalmak için alıştırmalar yapabiliriz. Ud çalmak için nota bilgimizin olması gerekir.