Cajon kursu fiyatları ne kadar?
Cajon kursu fiyatları ortalama 210 TL'dir. Ancak bu fiyat; toplam ders süresine, ödeme şekline, kursun bulunduğu il ve ilçeye, kurs günlerine, kursiyer sayısına göre 160 ile 260 TL arasında değişmektedir.
Cajon kursu kaç saat sürer?
Ortalama ders süresi haftada 3 saattir. Bu süre kurs yerinin hazırladığı eğitim programına ve kurs günlerine (hafta içi / hafta sonu) bağlı olarak değişiklik gösterir.
Cajon (Kajon), İspanyolca ’da “kasa”, ”çekmece” veya “kutu” anlamına gelen bir sözcüktür. Kökeni Peru’ya dayanan, ince kontrplaktan yapılan, ön ve diğer yüzlerine elle, parmaklarla veya fırça, tokmak, çubuk vs. gibi araçlarla vurularak çalınan altı yüzeyli kutu şeklinde vurmalı bir çalgıdır.
Cajon nasıl bir enstrümandır?
Cajonun beş yüzeyi için genellikle 1,3 cm’den 1,9 cm’ye değişen kontrplaklar kullanılır. Diğer yüzey yani vurulan başlıca yüzey (tapa) için ise daha ince kontrplaklar kullanılır. Vurulan bu başlıca yüzeyin (tapa) tam karşısında yani cajonun arka yüzeyinde ise bir ses deliği bulunur. Üst kenarlar çoğu zaman serbest / birleşik olmayan şekilde bırakılır. Çalgıcı, kutunun üzerine bacaklarını açarak oturur ve ona bir açıyla eğim verirken, bir yandan da dizlerinin arasından cajonun başlıca yüzeyine (tapa) vurur. Modern cajonların kauçuk ayakları olabilmektedir ve üst tarafında vurmalı ses tınısını ayarlayıcı birkaç vidası vardır. Bazı türleri ayrıca tapanın karşısına dikey olarak gerilen ve vızıltı efektinin veya tonunun verilmesini sağlayan akortlara sahiptir. Gitar telleri veya çıngıraklar bu amaçla kullanılabilir. Vurmalı çalgı sanatçısı (perküstyonist), alternatif sesler çıkarmak için tercihen avcunun ve parmaklarının üstünü kullanarak farklı yüzleri de çalabilir. Ayrıca boru şeklinde ve tumba gibi çalınabilen cajonlar da vardır.
Cajon çalma tarzları nelerdir?
Standart kullanımının yanında Cajon, zaman içindeki farklı etkilerle bir çok farklı şekilde çalınmıştır. Cajonun dünyada yaygın olarak kullanılmaya başlanmasıyla birlikte sadece vurmalı çalgı sanatçıları tarafından değil, farklı müzisyenler tarafından da çalındığı görülmüştür. Bu çalgı, yalnızca ellerle değil, normalde davul çalmak için kullanılan plastik ve metal fırçalarla da çalınmıştır. Cajon çalmanın bir başka yöntemi ise, sıradan bir bas davul pedalı kullanmaktır; bu yolla Cajon doğrudan değil dolaylı bir vurmalı çalgıya dönüştürülmüş olur. Bu da çalgıcının cajonu pedal-bas-davul şeklinde çalmasına olanak tanır, ancak diğer yandan da çalgıcının standart konumunu kısıtlamış olur.